Informační portál o světě bezpilotních prostředků

leden 2016

Když dron vašeho souseda přijde na neohlášenou návštěvu

Drony, ochrana soukromí a s tím související legislativa jsou ve vyspělých státech stále frekventovanějším tématem a vedle nadšenců pro létání se formuje i silná skupina odpůrců těchto strojů. Přinášíme překlad zajímavého článku Nicka Biltona z New York Times a k němu komentář týkající se českých podmínek.

Číst dál...

Arduino - platforma pro stavitele dronů (1)

Komu přestanou stačit koupené drony a chtěl by se do konstrukce pustit sám, rychle zjistí, že to není ani tak problém letecké techniky, jako spíš kybernetiky. Jenže ne každý je protřelým ajťákem - ale i bez toho to jde, pokud znáte arduino - platformu, která si mezi amatérskými staviteli dronů získává stále větší oblibu. Tady pár slov do úplného začátku, postupně se k arduinu budeme vracet podrobněji v dalších dílech seriálu.

Číst dál...

Seriál: Začínáme s drony: 1. Výběr stroje

Na videích to vypadá jednoduše: necháte dron odstartovat a on pak už jen dělá přesně to, co po něm pomocí povelů vysílačky chcete. Skutečný první let pak ale může představovat ošklivé překvapení - dokonce i o létání s drony platí, že žádný učený z nebe nespadl.

Číst dál...

GoPro: příběh adrenalinové revoluce

Když se v mobilech objevily kamery, na éru natáčení všeho a všemi bylo zaděláno - ale ještě ne docela. Velkou mediální revoluci dovršila až kamera GoPro, která se dostane i tam, kde mobil nepřežije. Civilizace posedlá adrenalinem od té doby žije záběry, jaké si ještě před deseti lety nedovedl nikdo ani představit. Kamery GoPro se také pochopitelně staly nejčastěji využívaným typem v lepších dronech.

Číst dál...

Micro Drone 3.0: létající kamera do kapsy

Drony buď něco umí, ale jsou velké a drahé, nebo jsou sice levné a malé, ale moc toho nemumí. Na výlet nebo na dovolenou byste si asi nevzali žádný. Tým britské firmy Extreme Flyers se proto rozhodl spojit schopnosti prvních s přednostmi druhých a vyvinul stroj Micro Drone 3.0. Jak i číslice v názvu naznačuje, nejsou žádní začátečníci: předešlý model s pořadovým číslem 2.0 byl první dron kapesních rozměrů, který unesl HD kameru a jeho cena se pohybovala okolo 60 liber (cca 2200 Kč). Jeho nástupce je o něco dražší, ale také toho víc umí.

Číst dál...
Přihlásit se k odběru tohoto kanálu RSS

Populární příspěvky

Předpisy pro létání s drony v ČR

29-02-2016 Hits:173613 Legislativa Vítek Novák - avatar Vítek Novák

Jaké jsou předpisy pro létání s drony v ČR? V tomto článku si rozebereme nejen samotné pře... Read more

AisView - pomocník každého pilota dronu

05-08-2016 Hits:62048 Začínáme Vítek Novák - avatar Vítek Novák

Létáte s dronem a nejste si přesně jisti, kde smíte a kde ne? V takovém případě bychom rád... Read more

Z historie dronů: 1. Neprávem zapomenutý…

23-06-2016 Hits:55251 Vojenské drony Jan A. Novák - avatar Jan A. Novák

Historie dronů je starší, než se na první pohled zdá. Jejich kořeny sahají i na naše území... Read more

Seriál: Začínáme s drony: 3. Základy říz…

16-04-2016 Hits:29139 Začínáme Jan A. Novák - avatar Jan A. Novák

Pokud dron umí ještě něco víc než stoupat, klesat a zatáčet, výrobce se nezapomene pochlub... Read more